Erter og flesk

Halvfabrikata boks med ertesuppe, etterkrigstid. Kilde: Sverresborg Trøndelag Folkemuseum FTT.50674
Erter og flesk alle dager i uken.
Den svenske Gustaf Stenfelt var en av mange nordiske sjøfolk som arbeidet for den belgiske Kongostaten i slutten av 1800-tallet. Som en av de første sjøkapteinene på plass i 1884 skildret kongofareren sine opplevelser i en av Stockholms aviser. 1889 publiserte han "Kongominnen af Skeppar Lärka" på eget forlag.
Navnet Skeppar Lärka (les: lerkefugl) var et kallenavn for unge skippere med ansvar over små skip forklarte Stenfelt. Dette visste alle "som i 20 år spist flesk og erter 7 ganger i uken"* Ensformig og enkel mat var det som møtte menneskene som gikk til sjøs på 1800-tallet. Stenfelt gjorde dette tydelig for leseren tidlig i fortellingen.
Hvorfor erter og flesk?
Kommer senere
*som under 20 år ätit fläsk och ärter 7 gånger i veckan.