Kokker i byssa på skipet S.S. Hellig Olav i 1904. Utvandring fra Norge til Amerika. Foto: Anders Beer Wilse Kilde: Norsk Folkemuseum

Om nettsiden

Interessen for maritim mat kom med jobben som kokk på Norsk Maritimt Museum og Norsk Folkemuseum. Som utdannet etnolog er kulturhistorie, kulturarv og maritim mat i Norden temaer av interesse.

Spørsmål nettsiden jobber med er for eksempel: 

Hva er maritim mat?

Hvilken betydning hadde maten for hverdagslivet til sjøs?

Hvordan fikk menneskene til sjøs maten sin?

Kulinarisk, raffinert mat - hva er det? Er  vårt daglige brød raffinert?

Hvilke materielle forutsetninger hadde kokkene ombord?

Separate verdener

Kokkene på Amerikalinjens skip hadde vesensforskjellige forutsetninger for matlagingen enn førstereisegutter på seilskipene. 

Førstereisgutten skreller poteter. Oljemaleri av Oscar Arnold Wergeland ca. 1890. Kilde: Norsk Maritimt Museum

Tidslinje

1839 - Offentlig navigasjonseksamen

1845 - Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen av Hanna Winsnes 

1860 - "Fødemidlernes Opbevaring i Land og By, for Skipsproviantering og Reisebrug. De beste og nyeste Fremgangsmaader ved Salting og Røgning osv". Artikel av Peder Chr. Asbjørnsen.

1893 - Sandefjord kokk- og stuertskole

1894 - Stuerten. Kogebog tilskibs av A.H Andersen

1905 - Kostreglement for den norske handelsflaate av 24 november.

1936 - Lov om kosthold