Kostsirkel, av Hole, A. C., Helsedirektoratet. (https://ndla.no/article/11605). CC0.

I flere århundre var tønner for saltkjøtt og flesk i lake viktige proviantartikler til sjøs i Norden. På slutten av 1800-tallet skulle kjøtt serveres 2-4 ganger i uken til middag i den norske handelsflåten, og kostreglementet var 625 gram saltkjøtt per rasjon (Andersen, 1894). I dagens kosthold høres det ut som en svært rikelig mengde, selv for...

I denne teksten ser vi på hvordan matforsyning til sjøs fungerte i gamle dager. Var det muligheter til å lage mat i båtene? Hvilken type mat ble medbrakt på langreiser og tokt? Hvem kokte mat og hvordan, og hvilken status hadde kokkene? Kildene er fra museer, lovtekster, litteratur og fortellinger fra mennesker som jobbet som sjømenn i...

Matdrømmer

16.05.2023

Bilde: Saint-Georges majeur au crépuscule, 1908 Claude Monet. National Museum of Cardiff.

Amerikalinjen

08.01.2023

På bilde ser vi S/S Hellig Olaf bygget 1902 av A. Stephen & Sons Ltd. i Glasgow. Fotografiet er tatt av den berømte norske fotografen Anders Beer Wilse i april 1904.

Vann

01.01.2023

Utdeling av væske. Rasjoner av limejuice mot skjørbuk, brennevin eller drikkevann? Tegning av Gordon Grant.

Brød

01.01.2023

Bilde: Boks med skipskjeks oppbevart av Julian Wettavik som arbeidet som kokk frem til 1952. Kilde: Sverresborg Trøndelag Folkemuseum

Halvfabrikata boks med ertesuppe, etterkrigstid. Kilde: Sverresborg Trøndelag Folkemuseum FTT.50674